Warsztaty kulinarne we Włoszech – uczta dla zmysłów

Jeśli jesteś fanem włoskiej kuchni – ta propozycja jest dla Ciebie. Włosi, jak chyba żaden inny naród, potrafili z tak zwanej diety śródziemnomorskiej zrobić sztukę życia. Jeśli chcesz zakosztować smaku dolce vita, dowiedz się, jak wygląda wyjazd na warsztaty kulinarne do Toskanii.

warsztaty-kulinarneNie przejmuj się, jeśli nie znasz dobrze włoskiego lub angielskiego – w ofercie biur podróży znaleźć można warsztaty prowadzone także w towarzystwie polskiego tłumacza. Takie wyjazdy organizuje na przykład www.wakacjewtoskanii.pl – więcej informacji znajdziesz u nich na stronie.

Warsztaty kulinarne – ale gdzie?

My jako region kulinarnych peregrynacji proponujemy Toskanię, choć podobne warsztaty organizowane są we Włoszech wszędzie. Toskania jednak dodatkowo posiada niezwykły urok – przepiękne krajobrazy i przyjazny klimat pozytywnie wpłyną na nasz apetyt. Większość lekcji gotowania najczęściej ma miejsce albo w gospodarstwach agroturystycznych albo w rodzinnych restauracjach. Prowadzącymi nie zawsze są zawodowi kucharze, lecz często pasjonaci lokalnej kuchni. Dużym plusem jest korzystanie w czasie zajęć z regionalnych produktów – dla wielu Polaków to pierwsza w życiu okazja do przekonania się, jak naprawdę smakuje świeżo tłoczona oliwa.

Pasta, mięso i warzywa

Jeśli wydaje nam się, że włoska kuchnia to tylko makarony i pizza – właśnie warsztaty kulinarne mogą Ci pokazać, jak wielkie jest bogactwo, a zarazem prostota kuchni włoskiej. Dla wielu osób właśnie takie zajęcia były początkiem zdrowszego i smaczniejszego sposobu odżywiania. Warto zaprzyjaźnić się z kuchnią śródziemnomorską, gdyż obecnie jest to jedna z najchętniej rekomendowanych diet na świecie. Pozwala uniknąć poważnych chorób, obniża ciśnienie krwi i pozytywnie wpływa na cały organizm.

Warsztaty kulinarne kierowane są pod różne grupy odbiorcze, można znaleźć także zajęcia uczące gotowania bezglutenowego lub bezmięsnego, wegańskiego i wiele innych.

Kulinarna przygoda we Włoszech – jak dokładnie wyglądają zajęcia?

Wybierając się na warsztaty kulinarne przygotujmy się na… świetną zabawę. Przez kilka dni spędzimy większość czasu w kuchni, wśród smakowitych zapachów, feerii barw oraz kuszących aromatów. Czekają nas liczne degustacje większości lokalnych produktów, od wina począwszy na wypiekach i słodyczach skończywszy. Kuchnię włoską można opisać w kilku słowach, jako smaczną, prostą, wyrafinowaną oraz naturalną.

Jest jeszcze jedna rzecz, o jakiej warto pamiętać, ucząc się gotowania we Włoszech – mieszkańcy tego kraju nie jedzą, oni ucztują. Nauczymy się więc jak oni delektować się potrawami, cieszyć chwilą i wzajemnym towarzystwem.

Posted in W podróży.